Wat is Radio Centraal?
Hersens en ritme! Radio Centraal bestaat sinds 1980 als onafhankelijk en niet-commercieel radioproject. Zonder reclame maar ook zonder het uniform muziekbehang dat u op alle andere zenders hoort tot u er gek van wordt. Radio Centraal is ongehoord en verkent de grenzen van het radiomaken in diverse lagen van hoorbare geluidsfrequenties. Uit passie, aversie of nieuwsgierigheid. In uiteenlopende muziekstijlen of golven uit een ander sonoor universum. Innoveren, controversieel choqueren, avant-gardistisch en situationistisch experimenteren met geluid, dat is onze missie.
Kan u participeren aan Radio Centraal?
Jazeker, als u tenminste ongehoord originele voorstellen doet en uw maandelijkse medewerkersbijdrage betaalt. Momenteel is dat € 15 per maand. Het enige dat je kan verdienen bij Radio Centraal is appreciatie en zonder twijfel een bende niet aflatende fans. Elke medewerker betaalt een bijdrage om programma te kunnen maken en participeert actief aan het gezamenlijk project.
Welke kant kijkt Radio Centraal uit?
Radio Centraal is het niet eens met inmenging van economische en politieke belangen in de media. Economische druk verknecht de media en dit vormt een bedreiging voor de samenleving. Over deze evolutie en andere ontwikkelingen tegen rechtvaardigheid en gelijkheid willen we vrijelijk debatten voeren. Wij zeggen stellig: economie met de mens aan het roer, niet omgekeerd. Als niet-commercieel medium acht Radio Centraal het nodig hard de andere kant uit te zenden.
Het redactieprogramma brengt actualiteit die in het eenvormige medialandschap zelden, niet of anders aan bod komt. Onze redactie is onafhankelijk en hanteert kritische en onderbouwde maatstaven. Informatie over IT, biologie, metallurgie, poëzie, … wordt gebracht in het kader van diverse programma’s die het elk op hun manier inkleuren … andermaal ongehoord.
Wat hoort u op Radio Centraal?
Op elk moment van de dag een andere, verre, zelden geëxploreerde uithoek van het gigantische geluidsuniversum. Zo uiteenlopend dat quasi elke beschrijving afbreuk doet aan de diversiteit van het station. Snuffel zelf wat rond in onze ongehoorde programmatie of beter nog: luister!